BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2008 Nie pomogło... A może gdzieś tutaj jest coś nie tak: /etc/bind/named.conf.options options { directory "/etc/bind"; auth-nxdomain yes; # conform to RFC1035 listen-on { any; }; }; Jak w ogóle sprawdzić, czy bind jest "prawidłowo" zainstalowany, i że tak powiem "widziany" z zewnątrz? Bo może właśnie w jego instalacji/konfiguracji w jail coś nie tak zrobiłem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2008 Jeżeli masz tam zaparkowaną jakąś domenę to bardzo prosto :- )) W konsoli linuksowej piszesz: host -l nazwa.domeny.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2008 Jeżeli masz tam zaparkowaną jakąś domenę to bardzo prosto :- ))W konsoli linuksowej piszesz: host -l nazwa.domeny.pl Tak sprawdzisz poprawnosc konfiguracji domeny, a nie konkretnego BIND'a... BlueMan: dig domena @IP.lub.hostname.binda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2008 Rozumiem, że to polecenie z poziomu serwera trzeba wykonywać? heros:/home/blueman# host -l hostacja.pl ; Transfer failed. Host hostacja.pl.telpol.net.pl not found: 9(NOTAUTH) ; Transfer failed. To już ze swojego laptopa wykonałem blueman@jessica:~$ dig hostacja.pl @87.99.111.21 ; <<>> DiG 9.4.1-P1 <<>> hostacja.pl @87.99.111.21 ; (1 server found) ;; global options: printcmd ;; connection timed out; no servers could be reached resolv.conf domain telpol.net.pl search telpol.net.pl nameserver 192.168.0.250 Przy każdym starcie systemu mi się nadpisuje takimi wartościami. To IP nie mam pojęcia skąd jest, ponieważ serwer ma 192.168.1.100 /etc/host.conf order hosts,bind multi on Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2008 Zacznij od konfiguracji firewall'a, bo zarowno na TCP jak i UDP masz port 53(domain) wyfiltrowany Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2008 No i teraz działa wszystko :] malu123 pomógł w konfiguracji BINDa, ale główkowaliśmy dlaczego nie działają prywatne NS... . I faktycznie port 53 był blokowany na routerze! No to ten problem rozwiązany dziękuję bardzo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2008 Najprostsze rozwiązania przychodzą najtrudniej :- )) BlueMan - Dzisiaj skonfigurujemy MySQL, Apache oraz zabezpieczymy PHP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2008 Dzisiaj skonfigurujemy MySQL, Apache oraz zabezpieczymy PHP. Hej, a mógłbym prosić o podobną pomoc? Zależy mi na konfiguracji jak najbardziej optymalnej, w celu zmniejszenia zużycia zasobów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2008 Witaj. Nie ma sprawy, wysłałem już PW. Mam taką propozycję, aby założyć kanał irc lub grupe dyskusyjną ? Ponieważ ostatnio spotykam się z masą próśb tego typu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2008 A nie lepiej na forum pisać Krok po kroku co zainstalować ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2008 Kurcze - ja chciałem tylko drobną pomoc uzyskać, a nie multi-konfiguracje domowego serwerka na domowe potrzeby kilku stronek pełna optymalizacja jest zbędna po prostu tym bardziej, że sam chciałbym choć trochę "liznąć" tego jak działa LAMP, itp. W każdym bądź razie dziękuję serdecznie malu123 za tak personalną pomoc i innym za "wsparcie" w tym temacie :] @kisiek - postaram się w miarę to pozbierać w całość i systematycznie umieszczać takie howto na forum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach