ownator 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2008 Witam Jestem w trakcie tworzenia serwisu funkcjonalnoscia nieco zblizonego do youtube. Roznica polega na tym, ze umieszczane media powinny byc dobrej jakosci. Srednia wielkosc uploadowanego pliku to okolo 300-400mb (po kompresji okolo 120-220 mb). Potrzebny zatem serwer z dosc mocnym procesorem(kompresja), duzym limitem transferu(filmy nie zajmuja malo), sporym dyskiem (na pewno 500+gb) oraz oczywiscie mocnym laczem (100mbit/s). Serwis ma wystartowac od zera, a jak kazdy wie najgorsze sa oczywiscie poczatki. Dlatego poszukuje osoby/firmy, ktora chociaz w pierwszych kilku miesiacach dzialalosci bylaby w stanie zasponsorowac taki sprzet, ewentualnie udostepnic go w promocji obnizajacej znacznie cene przez kilka pierwszych miesiecy. W tej chwili mialem na oku serwer DS 3000 z oferty hetzner.de. Osoby zainteresowane pomoca prosze o kontakt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2008 Sponsorowanie dedyka na coś, co dopiero powstaje jest dość szalonym pomysłem... . Prościej wg. mnie będzie postawić własny serwer w domu na te pierwsze kilka miesięcy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2008 Serwisy typu youtube nie są zbyt dochodowe. Sam Youtube w ogóle jak na razie przynosi straty. Co więcej, serwisów podobnych do youtube są setki tysięcy, więc nie widzę sensu w realizacji kolejnego takiego samego projektu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ownator 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2008 Sponsorowanie dedyka na coś, co dopiero powstaje jest dość szalonym pomysłem... .Prościej wg. mnie będzie postawić własny serwer w domu na te pierwsze kilka miesięcy Planowana jest akcja reklamowa do odpowiedniej grupy targetowej wiec glupio by bylo na samym poczatku miec wpadke, ze cos dziala zle, wolno lub wcale... [offtop] masz o 1 wiekszy nr uzytkownika[/offtop] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lexus16 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2008 Rozumiem, że tworzysz coś a'la stage6? Proponowałbym się zastanowić dość mocno. Stage6 należał do divixa i oferował możliwość oglądania i ściągania videklipów i takich różnych filmików w wysokiej jakości (dużo wyższej niż YT). Objętość plików wynosiła 30-120MB, wszystkie filmy były w .divix. Serwis został zamknięty kilka tygodni temu gdyż nie przynosił zysków a korporacja Divix'a nie była go w stanie już utrzymać. Pomysł fajny, ale pomyśl czy jeden serwer to uciągnie Powiedzmy nawet 100 userów z których 80 bufforuje video o objętości 120MB, to już dość znaczne obciążenie. Według mnie pojedyncza maszyna to starczy ci na pierwsze 2 tygodnie istnienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2008 zaraz.. akcja reklamowa - na taką skalę, jak sądzę, aby z miejsca stał się przynajmniej troszkę znany - to chyba nie będzie sponsorowana rzecz? sponsorowana akcja reklamowa? : ) masz kasę na reklamę, nie masz na dedyka? uuu... nieładnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ownator 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2008 zaraz.. akcja reklamowa - na taką skalę, jak sądzę, aby z miejsca stał się przynajmniej troszkę znany - to chyba nie będzie sponsorowana rzecz? sponsorowana akcja reklamowa? : ) masz kasę na reklamę, nie masz na dedyka? uuu... nieładnie Akcja reklamowa na szczescie nie jest kosztowna gdyz jest to dosc specyficzna grupa do ktorej w latwy sposob mozemy trafic. zaczynam sie jednak obawiac czy faktycznie jedna maszyna moze cos takiego pociagnac:/ jezeli ktos jest mimo wszystko zainteresowany to odsylam na priv... tam moge podac wiecej szczegolow i ewentualnie pokazac co juz jest dostepne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
b0b3k 0 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2008 Nie ma szans by 1 maszyna to uciągnęła, kolejną kwestią jest posiadanie dużych łącz 100mb przy kilkunastu userach ogladajacych jakis film np. 400 mb zajedzie troche po maszynie;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Enegra 0 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2008 A jeszcze inną sprawą są problemy związane z takim serwisem Nawet nie wyobrażasz sobie ile YouTube prowadzi spraw dziennie. Liczy się w dziesiątkach, bo co raz userzy zamieszczają filmiku z zastrzeżonym prawem autorskim, to znowu jakieś nielegalne treści... I oczywiście zgadzam się z przedmówcami, że takie serwisy są mało dochodowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rezor 0 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2008 zresztą YT tez udostępnia wideo z wyższej jakości. Wystarczy w panelu dusera zaznaczyć odpowiednia opcje (lub recznie poprzez dodanie na końcu linka &fmt=18 lub &fmt=6 ; i pomimo ze nieraz poprawa jakosci jest nieznaczna to widac ze ekipa YT sie stara ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Relayed 0 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2008 A jeszcze inną sprawą są problemy związane z takim serwisem Nawet nie wyobrażasz sobie ile YouTube prowadzi spraw dziennie. Liczy się w dziesiątkach, bo co raz userzy zamieszczają filmiku z zastrzeżonym prawem autorskim, to znowu jakieś nielegalne treści... I oczywiście zgadzam się z przedmówcami, że takie serwisy są mało dochodowe.Ciekawe info. Z tego co wiem to maja podpisaną umowę o prawa autorskie z większymi wytwórniami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach