Grzegorz Stolarz 0 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2008 Witam, Moje pytanie jest związane ze strukturą plików i katalogów na skonfigurowanym serwerze. Dla przykładu podam poniżej schemat: config - katalog, w którym jest php.ini, aby użytkownik konta mógł sobie zmienić ustawienia PHP na swoim koncie. cgin-bin - wiadomo public_html - wiadomo, katalog dla plików z odwołaniem HTTP. private_html - to samo co w/w, ale na łączu SSL. logs - wiadomo, logi Apache. statistics - statystyki dla skryptu głównego. mail - dla skryptów do obsługi poczty, np. webmail. subdomains - i tu są trzymne informacje na temat subdomen jak i one same, czyli w ich środku jest public_html, config, logs, private_html, etc. Rozmawiając na IRC ( irc.freenode.org ) doradzili mi, że do stworzenia takiej struktury służy httpd.conf i php.ini, czyli pliki konfiguracyjne Apache i PHP. Czy to prawda? Jeżeli tak, to nie proszę o gotowca, co mam dodać, ale na co powinieniem zwrócić uwagę przy szukaniu i próbowaniu konfiguracji? Wiem, że pytanie może wydać się śmieszne, ale widziałem parę rzeczy w tych plikach na ten temat, ale nigdy tego nie umiałem zrobić. PS. Czy prawidłowo ustawiłem moją dyrektywę DocumentRoot na /var/www/public_html? Czy jest ona poprawna? Uczę się tego, ale bardzo mi się podoba administracja systemami linux, a na studiach ten kierunek sobie wybrałem na pracę inżynierską :-) Liczę na Waszą pomocną dłoń, ale nie na gotowca :-) I jak dodać, aby katalogiem usera był /home/users/$nick_usera/$domena.com/cała reszta katalogów? Znak $ oznacza, że są to nazwy dynamiczne generowane. Pozdrawiam, Largo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Luty 16, 2008 Jeżeli tak, to nie proszę o gotowca, co mam dodać, ale na co powinieniem zwrócić uwagę przy szukaniu i próbowaniu konfiguracji? To jak nie chcesz gotowca, to po co te pytania? Wiem, że pytanie może wydać się śmieszne, ale widziałem parę rzeczy w tych plikach na ten temat, ale nigdy tego nie umiałem zrobić. Google nie działa? Czy prawidłowo ustawiłem moją dyrektywę DocumentRoot na /var/www/public_html? Czy jest ona poprawna? Jak zadajesz takie pytanie, to jeszcze długa droga przed tobą... I jak dodać, aby katalogiem usera był /home/users/$nick_usera/$domena.com/cała reszta katalogów? Znak $ oznacza, że są to nazwy dynamiczne generowane. man adduser Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach