szrek24 0 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2005 Witam! Mam maly klopot, musze zrobic projekt serwerowni o pow.21,2859 m kW. Jednak ja nie mam tym pojecia. Moze ktos by mi pomogl?? Potrzebuje same dane. Rodzaj klimatyzacji-cena, rodzaj podlogi-cena, zabezpieczenia-cena, itp. Jesli ktos ma o tym pojecie, to prosze o pomoc, dziekuje z gory:) pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rshmn 2 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2005 21,3 m2 czy 212859 m2 - jezeli to pierwsze to sprawa jest dosyc prosta, jezeli to drugie - huh... 21m2 to nieduzo, jezeli masz mozliwosc to zdecyduj sie na podlage tech. z okablowaniem, a jezeli nie to pomysl o systemie zawiesi BAKS. Klima - policz serwery i idz z tym do dobrej firmy - doradza Ci. System gaszenia - j/w - to nie sa kity, ktore sie kupuje, tylko projekt pod konkretny obiekt. UPS - j/w - policz serwery - na 21m2 moze byc 10 serwerow, moze ich byc tez 200... Generator: j/w do kilku maszyn wystarczy cos japonskiego za 3-4 tys PLN (Honda np.). Szafy - a niech bedzie triton (www.a.pl) Zadbaj o bardzo dobra instalacje elektryczna. No, na 21m2 to by bylo tyle, dod. wiadomo - zabezpieczenia przed kradzieza, nie oszczedzaj na sprzecie (szczegolnie dyskach), rob backupy i regularnie karm adminow. Dobrym pomyslem jest tez ubezpieczenie serwerowni, kasa znikoma, a rozne rzeczy sie dzieja (szczegolnie u nas). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fobi Zgłoś post Napisano Maj 10, 2005 21,3 m2 czy 212859 m2 - jezeli to pierwsze to sprawa jest dosyc prosta, jezeli to drugie - huh...Dokladnie 21m2 to nieduzo, jezeli masz mozliwosc to zdecyduj sie na podlage tech. z okablowaniem, a jezeli nie to pomysl o systemie zawiesi BAKS. Podloga techniczna to lepsze rozwiazanie, trzeba pamietac ze okolo 50cm jest potrzebne na klime (klima dolem to znacznie lepsze rozwiazanie) System gaszenia - j/w - to nie sa kity, ktore sie kupuje, tylko projekt pod konkretny obiekt.hehehhe, na 21m2 ? koszt grubo ponad 30k zl (z glowy) to nie jest tanie Generator: j/w do kilku maszyn wystarczy cos japonskiego za 3-4 tys PLN (Honda np.). Obecnie w duzych miastach zbyteczny, wazniejsze aby posiadac zasilanie z dwoch niezaleznych stacji Pozdrawiam, Bartek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
meloniq 0 Zgłoś post Napisano Maj 13, 2005 Klima - policz serwery i idz z tym do dobrej firmy - doradza Ci. hmm z tego co pamietam do serwerowni o pow 20-paru metrow zakladalismy sufitowke z mitsubishi (chlodzila, oszuszala i wentylowala) 3 w jednym :mrgreen: , a agregat na polu byl chyba mocy 7kw :wink: co do cen tych maszyn to niestety nie pomoge - tym to sie martwi prezes z kierownikiem :-D pozdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach