Gość Fo Zgłoś post Napisano Maj 10, 2005 Witam, zastanawia mnie jedna rzecz dotycząca bind'a (bind9) - dodaje sobie w nim domene : dodaje wpisek do named.conf : zone "mojadomena.pl" { type master; file "/etc/bind/namedb/mojadomena.pl"; }; tworze pliczek /etc/bind/namedb/mojadomena.pl $TTL 86400$ORIGIN mojadomena.pl. @ IN SOA dns.mojadomena.pl. fo.mojadomena.pl. ( 200506800 ;; serial 1200 ;; refresh 1200 ;; retry 2419200 ;; expire 86400 ;; TTL ) @ IN NS dns.mojadomena.pl. @ IN NS dns2.mojadomena.pl. @ IN MX 10 mail.mojadomena.pl. @ IN A ip_mojego_serwera dns IN A ip_mojego_serwera dns2 IN A ip_mojego_serwera mail IN A ip_mojego_serwera www IN A ip_mojego_serwera subdomena IN A ip_mojego_serwera subdomena2 IN A ip_mojego_serwera i teraz zastanawiaja mnie ostatnie dwa wpisy ktore sobie dodaje ( subdomena, subdomena2 ) - dodaje je i de facto po przeladowaniu binda powinienem moc je sobie pingnac odrazu, przeciez sa to subdomeny w mojej domenie -> tj. host wyglada tak : subdomena.mojadomena.pl wiec po wywolaniu ping subdomena.mojadomena.pl powinienem dostac chyba ladny zwrocik ze taki adres zyje - a tymczasem dostaje unknown host.... :/ co przeoczylem ? aha, ps - zauwazylem ze te subdomeny zaczynaja poprawnie funkcjonowac ale dopiero po jakims dluzszym czasie - chcialbym ten czas maksymalnie skrocic. pozdrawiam, Fo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrman 0 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2005 Witam, zastanawia mnie jedna rzecz dotycząca bind'a (bind9) - dodaje sobie w nim domene : dodaje wpisek do named.conf : zone "mojadomena.pl" { type master; file "/etc/bind/namedb/mojadomena.pl"; }; tworze pliczek /etc/bind/namedb/mojadomena.pl @ IN SOA dns.mojadomena.pl. fo.mojadomena.pl. ( 200506800 ;; serial i teraz zastanawiaja mnie ostatnie dwa wpisy ktore sobie dodaje ( subdomena, subdomena2 ) - dodaje je i de facto po przeladowaniu binda powinienem moc je sobie pingnac odrazu, przeciez sa to subdomeny w mojej domenie -> tj. host wyglada tak : subdomena.mojadomena.pl wiec po wywolaniu ping subdomena.mojadomena.pl powinienem dostac chyba ladny zwrocik ze taki adres zyje - a tymczasem dostaje unknown host.... :/ co przeoczylem ? aha, ps - zauwazylem ze te subdomeny zaczynaja poprawnie funkcjonowac ale dopiero po jakims dluzszym czasie - chcialbym ten czas maksymalnie skrocic. O ile mnie pamiec nie myli, to aby nowe strefy zaczely funkcjonowac, nalezy zrestartowac nameda. killall -HUP named bo ndc reload moze nie wystarczyc. BTW. Stosuj serial w formacie YYYYMMDDXX w celu unikniecia ew. problemow pozdrawiam mr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2005 wiec po wywolaniu ping subdomena.mojadomena.pl powinienem dostac chyba ladny zwrocik ze taki adres zyje - a tymczasem dostaje unknown host.... :/ Zmien czas zycia domeny na jakis krotszy (np. 1800 zamiast 86400 <-- to jest liczba sekund), a najlepiej to wstaw na dole konfigu * IN A adres_ip. BTW. Stosuj serial w formacie YYYYMMDDXX w celu unikniecia ew. problemow W przypadku uslug hostingowych nie zaleca sie stosowania takiego formatu. pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fo Zgłoś post Napisano Maj 11, 2005 a najlepiej to wstaw na dole konfigu * IN A adres_ip. chciałeś powiedzieć w konfigu pliku dla tej domeny /etc/bind/namedb/mojadomena.pl ok ok, dzieki za rady i wskazowki jezeli ktos moze jeszcze sie dorzucic to thx z gory. pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrman 0 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2005 BTW. Stosuj serial w formacie YYYYMMDDXX w celu unikniecia ew. problemow W przypadku uslug hostingowych nie zaleca sie stosowania takiego formatu. Natomiast stosowanie takiego formatu zaleca RFC 1912, cz. 2.2: Decimal serial numbers have been officially deprecated in recent BIND versions. The recommended syntax is YYYYMMDDnn (YYYY=year, MM=month, DD=day, nn=revision number. This won't overflow until the year 4294. pozdrawiam mr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2005 Natomiast stosowanie takiego formatu zaleca RFC 1912, cz. 2.2: Klienci czy standardy - wybor nalezy do Ciebie ;> EOT z mojej strony bo za duzo powiem pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach