PIKeR 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2008 Muszę napisać plik odwzorowywania odwrotnego dla strefy, a nie bardzo wiem jak to trzeba zrobić. Trzeba wziąć tylko trzy oktety IP czy cztery (XXX.XXX.XXX.in-addr.arpa.)? Plik strefy odwzorowywania dla przykładowej domeny taborecik.com $ttl 3h; taborecik.com. IN SOA dns.taborecik.com. hostmaster.taborecik.com. ( 0001 3H 15M 1W 1D ); ;Serwery nazw dla taborecik.com taborecik.com. IN NS dns.taborecik.com. taborecik.com. IN NS fns1.sgh.waw.pl. taborecik.com. IN NS fns2.sgh.waw.pl. ;Rekordy zasobów strefy dla taborecik.com taborecik.com. IN A 96.72.19.18 dns.taborecik.com. IN A 96.72.19.18 Przykładowa domena wskazywać będzie na serwer na którym stoi BIND, natomiast jako zapasowe serwery wykorzystywane będą darmowe DNSy o numerach IP (odpowiednio 194.145.96.21 dla fns1 i 193.111.27.194 dla fns2). Jak powinien wyglądać plik odwzorowywania odwrotnego dla tej strefy? Sorry, wiem, że to mój kolejny temat, ale z nameserverem mam bliskie spotkanie pierwszy raz (wcześniej tylko próby na "serwerach" ze zmiennym IP, wiec z DNSów kiszka) . Dzięki i pozdrawiam . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2008 Na 99% nie masz mozliwosci ustawienia dzialajacych rekordow PTR. Napisz do swojego ISP lub poszukaj w panelu (jezeli takowy jest) czy jest taka opcja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2008 przeczytaj... http://www.ietf.org/rfc/rfc1035.txthttp://www.ietf.org/rfc/rfc1034.txt hyh hyh hyh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2008 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PIKeR 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2008 No to powiedzcie w takim razie co skopałem, że mi bind nie wstaje (nie wyświetla żadnego błędu) . named.conf options { directory "/var/named"; //Ustawia katalog roboczy serwera auth-nxdomain yes; //Dzięki tej opcji wszystkie negatywne odpowiedzi jakie //zbuforował serwer będą traktowane jako autorytatywne //tzn. jeżeli serwer udzieli innemu informacji //o tym, że dany host nie istnieje w domenie, nad którą nie mamy //zwierzchnictwa to pytający uzna nasza odpowiedź za autorytatywną listen-on {any;}; // Opcja, dzięki której serwer DNS będzie nasłuchiwał // na wszystkich interfejsach pid-file "named.pid"; // Ścieżka do pliku przechowującego numer procesu named, // względem tej ustawionej w dyrektywie directory }; zone "." IN { type hint; file "named.root"; }; //odwzorowanie normalne zone "localhost" IN { type master; file "db.localhost"; }; //odwzorowanie normalne zone "taborecik.com" IN { type master; file "db.taborecik.com"; allow-transfer { 193.111.27.194; 194.145.96.21; }; }; I teraz pliki stref [db.localhost] localhost. IN SOA localhost. hostmaster.localhost. ( 42 3H 15M 1W 1D ) localhost. IN NS localhost. localhost. IN A 127.0.0.1 [db.taborecik.com] $ttl 3h; taborecik.com. IN SOA dns.taborecik.com. hostmaster.taborecik.com. ( 0001 3H 15M 1W 1D ); ;Serwery nazw dla taborecik.com taborecik.com. IN NS dns.taborecik.com. taborecik.com. IN NS fns1.sgh.waw.pl. taborecik.com. IN NS fns2.sgh.waw.pl. ;Rekordy zasobów strefy dla taborecik.com taborecik.com. IN A 96.72.19.18 dns.taborecik.com. IN A 96.72.19.18 Oczywiście named.root zawiera dobrą listę serwerów. Ja nie mogę, już naprawdę nie rozumiem tych DNSów... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2008 Dopisz sobie do konfiga opcję logowania zdarzeń to będziesz wiedział co się dzieje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PIKeR 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2008 A jak to zrobić? Ma ktoś może jakiś opis BINDa po polsku? Bo w DNSach to jestem zupełnie zielony... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sardzentus Pospolitus 0 Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2008 A jak to zrobić? Ma ktoś może jakiś opis BINDa po polsku? Bo w DNSach to jestem zupełnie zielony... http://daniel.blogs.***iemnieto.org/2007/02/03/serwer-dns/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2008 Po co po okresie miesiąca czasu odpisałeś ? odkopujesz stare tematy ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sardzentus Pospolitus 0 Zgłoś post Napisano Marzec 10, 2008 nie odkopuje po prostu grzebalem i uznalem ze nie wszystko zostalo napisane ot co ... flejm nie powstal przeciez Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach