bold 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2008 Może sie Wam spodoba - bede zadawał zagadki, a wy będziecie podsuwać odpowiedzi - przy okazji uczestniczy się czegoś nauczą - po paru zagadkach moich, ten który rozwiąże pierwszy, zadaje następną Zagadka na dziś: Mam na dysku tylko 3 giga wolnego, mam katalog który waży 10 giga, chce go spakować i wysłać na serwer backupowy - jak to zrobić najszybciej, a jak najwygodniej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pleple 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2008 Mój typ: spakować tarem, wysłać pipem przez ssh i odebrać na zewnętrznym serwerze również z pipe. Coś w tym stylu (wersja "najprostszy"): tar -czf - /katalog/ | ssh serwer.bakapowy.pl 'cat > /katalog/na/bakapy/plik.tar.gz' Jeśli nie ma po drugiej stronie SSH to można "pipnąć" to innym protokołem, np. FTP. Co do wersji "najszybszy", pytanie pomocnicze: muszę spakować PRZED wysłaniem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2008 @bold a czy przypadkiem nie potrzebujesz rozwiązanych zadań Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bold 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2008 Żeby uniknąć o takie oskarżenia proponuje, jak wam pomysł odpowiada, żeby zagadkę zadawała osoba która rozwiązała poprzednią - w ten sposób, nawet jeśli ktoś zada pytanie któę będzie jego realnym problemem - to jego prawo, bo wcześniej rozwiązał zagadkę kogoś innego Więc 'odpracował' To niech następne pytanie zada pleple, ja bym z lenistwa puscil pewnie netcatem i sweryfikowal sume na koniec, albo wyeksportowal sobie po nfsie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pleple 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2008 Problem z netcatem jest taki, że trzeba by pewnie otworzyć jakiś dodatkowy port na serwerze no i trzeba najpierw się na niego zalogować żeby tam odpalić proces słuchający. NFS natomiast kiepsko nadaje się do komunikacji w Internecie (a nie w LAN), jego postawienie wymaga uprawnień roota a portmap kojarzy się raczej z dziurami niż z bezpieczeństwem. Jakimś rozwiązaniem jest niby wersja 4 protokołu... Co do zagadek to nie mam pomysłu.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach