Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 9, 2008 Hello, Robię właśnie rosyjskojęzyczną wersję strony na Joomli. Ogólnie polskojęzyczna wersja jest na utf-8. Teoretycznie tekst pisany cyrylicą powinien zatem normalnie być wyświetlany. Niestety, wyskakują znaki zapytania zamiast cyrylicy. Wiem z doświadczenia, że czasem trzeba poradzić się firmy hostingowej, bo różnie to wygląda na różnych serwerach, napisałem do AZ (niestety, to strona mojego pracodawcy, stojąca na gównie w AZ), ale szczerze, to wątpię w sensowną odpowiedź.. ba, wątpię w odpowiedź w ogóle.. Sytuacja w phpMyAdmin: unicode general ci jako system porównywania przy imporcie dostępne różne opcje.. od cp1251 do utf8.. ale nie wiem którego utf8 użyć, a może jest tam 8859-5, tylko ja tego nie widzę (w sensie jest inaczej nazwany) Moje pytania: 1. lepiej używać CP 1251 czy ISO 8859-5, czy może zostać przy UTF-8? 2. Czy przed importem zmieniać system kodowania znaków dla MySQL? Na jaki? (nawiązując do pytania 1). 3. Wtedy przekonwertuję bazę offline i wrzucę ją wybierając utf-8.. tylko też który? Albo cp1251, albo utf-8. 4. Która opcja w imporcie odnosi się do ISO 8859-5, bo nie ma tam jej jako "8859-5", ale może jest inaczej oznaczona? Podsumowując: gdzie co ustawić w phpmyadmin i na co przekonwertować bazę przed wrzuceniem i na co zadeklarować charset strony? Ogólnie mówiąc: HEEEEEEEELP! : ) heh MAM ROZWIĄZANIE! Yeah 1. Ściąga sie taką bazę w utf czy też iso-8859-2 2. Np. gzegzolka(.com) przekonwertowuje się ją na windows 1251 3. zmienia w pliku dodatkowo charset=latin2 na charset=cp1251 4. wciachuje się to na serwa jeszcze raz (przez phpmyadmin) zaznaczajac tryb wciachiwania na cp1251 5. zmienia templatki charset na windows-1251 i już mamy krzaczki w polskich znakach, ale pięknie działa cyrylica : ) JEJEJEJEEEEEEE Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach