starsin 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 8, 2007 Witam Mam takie pytanie odnośnie utrzymywania różnych poddomen na różnym hostingach. Załóżmy ze kupiłem domenę asd.com oraz mam hosting w dwóch firmach host1.pl i host2.pl, które mają odpowiednio name servery: ns1.host1.pl i ns1.host2.pl.. Teraz chce na tych dwóch hostingach poumieszczać poddomeny asd.com: - sub1.asd.com na host1.pl - sub2.asd.com na host2.pl - samą domenę asd.com na host1.pl Próbowałem to robić w następujące sposoby: 1. w panelu do zarządzania domeną asd.com ustawiłem name servery na ns1.host1.pl i ns1.host2.pl oraz na hostingu host1.pl dodałem domenę sub1.asd.com i asd.com, a na hostingu host2.pl domenę sub2.asd.com 2. w panelu do zarządzania domeną asd.com ustawiłem name server na ns1.host1.pl oraz na hostingu host1.pl dodałem domenę sub1.asd.com i asd.com a na hostingu host2.pl domenę sub2.asd.com. Dodatkowo na host1.pl dodałem wpis dla domeny asd.com: asd.com. NS ns1.host2.pl. 3. w panelu do zarządzania domeną asd.com ustawiłem name server na ns1.host1.pl oraz na hostingu host1.pl dodałem domenę sub1.asd.com i asd.com, a na hostingu host2.pl domenę sub2.host2.pl. Dodatkowo na host1.pl dodałem wpis dla domeny asd.com: sub2 CNAME sub2.host2.pl. moje pytanie brzmi teraz: który sposób jest poprawny? Jeśli żaden to jak to powinienem zrobić. Z testów jakie przeprowadziłem wynika ze dla sposobów 1 i 2 domena sub2.asd.com nie zawsze jest dostępna. Czasami przeglądarka nie może jej odnaleźć. Wygląda to tak jakby zapytała się tylko jednego name servera a nie wszystkich po kolei aż dostanie odpowiedz. Dla sposobu 3 wszystko wydaje się działać ok. jednak jest on o tyle uciążliwy że trzeba dla każdej poddomeny dodawać osobny wpis CNAME. Natomiast nie miałem problemu (dla każdego sposobu) z domenami na asd.com i sub1.asd.com. Testowałem to tylko na 3-4 hostingach w Polsce dlatego chciałbym aby ktoś kto ma w tym większe doświadczenie się wypowiedział bo nie wiem czy te problemy, które opisałem wynikają z „jakości” tych hostingów czy pro prostu źle to konfigurowałem. O jeszcze jedną rzecz chciałbym się zapytać. Czy to co robiłem wystarczy aby obsługiwać pocztę z domen sub1 (np. kowalski@sub1.asd.com) na host1 i z sub2 na host2 (np. nowak@sub2.asd.com)? Bo tego to w ogóle jeszcze nie sprawdzałem i nie wiem czy może trzeba może dodać jakieś wpisy typu A/MX? Czy to zależy może od paneli jakie posiadają poszczególne hostingi (sprawdzałem głownie na DirectAdmin)? Czy jest tylko kwestia odpowiednich wpisów dla domen? Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 8, 2007 moje pytanie brzmi teraz: który sposób jest poprawny? Jeśli żaden to jak to powinienem zrobić.Zaden 1) Ustaw ns1.host1.pl i ns2.host1.pl jako Twoje NS'y, 2) Dodaj wpis sub2 CNAME sub2.host2.pl w NS'ach host1.pl, 3) Dodaj sub1.asd.com i asd.com na host1.pl, 4) Dodaj sub2.ads.com na host2.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
starsin 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 8, 2007 prawie to samo co moj sposob 3 tylko ze Ty na host2 dodajesz domene sub2.asd.com a ja sub2.host2.pl mi sie wydaje ze to jak on sie nazywa na host2 to juz nie ma znaczenia bo to ze to jest sub2.asd.com jest zapisane tutaj: sub2 CNAME sub2.host2.pl. mysle ze gdyby dodac na host2 domene zxc.host2.pl i na host1 wpis: sub2 CNAME zxc.host2.pl. to tez bedzie dzialac. czy sie myle? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 8, 2007 prawie to samo co moj sposob 3 tylko ze Ty na host2 dodajesz domene sub2.asd.com a ja sub2.host2.plSorry, jakis strasznie rozbity dzisiaj jestem mysle ze gdyby dodac na host2 domene zxc.host2.pl i na host1 wpis: sub2 CNAME zxc.host2.pl. to tez bedzie dzialac.czy sie myle? A co za roznica czy bedzie tam napisane zxc czy sub2? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hoste.pl 8 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2007 Mam takie pytanie odnośnie utrzymywania różnych poddomen na różnym hostingach. Załóżmy ze kupiłem domenę asd.com oraz mam hosting w dwóch firmach host1.pl i host2.pl, które mają odpowiednio name servery: ns1.host1.pl i ns1.host2.pl.. Teraz chce na tych dwóch hostingach poumieszczać poddomeny asd.com:- sub1.asd.com na host1.pl - sub2.asd.com na host2.pl - samą domenę asd.com na host1.pl Dobrym rozwiązaniem, może okazać się, posiadanie pakietu hostingowego w odpowiedniej firmie, która daje możliwość samodzielnej konfiguracji rekordów DNS dla obsługiwanej/posiadanej domeny (w tym przypadku domeny asd.com). Dzięki czemu będziesz w stanie dowolnie konfigurować w DNS poszczególne rekordy (MX, A, NS, TXT...) dla domeny głównej (np. asd.com) jak również subdomen (np. sub1.asd.com, sub2.asd.com) tworzonych w domenie głównej. Wspomniałeś też o chęci obsługiwania poczty w subdomenach tworzonych w domenie głównej. I niestety kierowanie poprzez CNAME nie zawsze będzie działało (ponieważ działa jak alias), wszystko zależy od konfiguracji serwera na który kierujesz poprzez CNAME. Dlatego w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie kierowanie nowo tworzonych subdomen na DNS-y kolejnego usługodawcy (poniżej przykład który polecam), lub kierowanie rekordów A i MX ( również dobry sposób ). posiadając: asd.com asd.com kierujesz na: ns1.host1.pl i ns2.host1.pl (na pakiet 1 z możliwością konfiguracji DNS), sub1.asd.com nie musisz konfigurować, bo i tak kieruje na: ns1.host1.pl i ns2.host1.pl (na pakiet 1 z możliwością konfiguracji DNS), sub2.asd.com kierujesz na: ns1.host2.pl i ns2.host2.pl (pakiet2 u dowolnego usługodawcy, gdzie subdomenę traktujesz jak domenę dodając zgodnie z zasadami usługodawcy), kolejna.asd.com kierujesz na dowolne DNS-y kolejnego usługodawcy, itd. Myślę że propozycja dobra i łatwa wbrew pozorom w obsłudze. Jeśli jesteś zainteresowany pakietem o wspomnianej funkcjonalności, czyli samodzielnej konfiguracji domen w DNS to proponuję odwiedzić stronę (www.hoste.pl). Na każdym pakiecie jest możliwa konfiguracja którą przedstawiłem powyżej. -- Tani hosting Rejestracja domen Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach