domator 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 Witam Mam dość duży serwis, który stoi na serwerze w blink.pl. Panowie z blinka co jakiś czas (raz na dobe na 1h) wyłączają mi serwer bo jak tłumaczą: Konta tego typu nie są przewidziane dla tak wymagających serwisów... Ogólnie mówią, że spowalniam tam inne stronki i dlatego sugerują mi zamianę na dedyka, bo dłużej tak nie będę mógł "jechać" na tym hostingu. Transfer miesięczny jaki bierze serwis nie jest wydaje mi sie bardzo duży i zamyka sie w 100GB/m-c. Zato liczba zapytan do bazy mysql jest juz spora. No tak w skrócie to jeszcze dodam, ze serwis skupia 100.000 userów zarejestrowanych, a dziennie przybywa ich koło 200.... tak , żeby zobrazować ile mniej więcej "mocy potrzebuje" serwis do działania. Stąd moje pytanie. Jaki proponujecie mi rozwiązania (jaki dedyk?) by mój serwis mógł spokojnie funkcjonować? Nie ukrywam, że cena jest też dla mnie ważna... Pozdrawiam i dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
scz 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 http://serverbasar.de/rootserver_1118.html albo VPS http://www.hosteurope.de/produkt/VPS-Linux-XXL Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
domator 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 http://serverbasar.de/rootserver_1118.html albo VPS http://www.hosteurope.de/produkt/VPS-Linux-XXL 1. Sprawdzone to firmy? 2. 1024 RAM to wystarczająco? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nvu 24 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 ja bym w sb nie ryzykował, ostatnio mi dedyka restartują co nie jest winą oprogramowania bo serwer pusty (sam linux). A do tego ich panel siada bo zaczynają błędy wyskakiwać oczywiście wszystko zgłaszam (odpowiedzi dojść szybko ~10minut - ~3 h). Ram tak ale ja bym wziął na zapas dual core Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
scz 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 1. Sprawdzone to firmy?2. 1024 RAM to wystarczająco? 1. Firmy są sprawdzone szczególnie hosteurope.de 2. Tak 3. raczej nic tańszego nie znajdziesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
domator 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 Ok. dzięki i czekam na kolejne opinie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 Ok. dzięki i czekam na kolejne opinie... Użyj wyszukiwarki, bedzie prosciej i szybciej. Ile zapytań na sekundę wykonuje się w Twoim serwisie? Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
domator 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2007 503,55 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetJaro 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2007 A więc, na początku przepisz kod od początku, zoptymalizuj go. Cache zapytań do bazy, optymalizacja kodu na pewno pomoże Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
domator 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2007 Fakt... trzeba będzie zoptymalizować - pracujemy nad tym... A platforma Luna (z kei.pl) dała by rade utrzymać ten serwis (przy wyborze 5% zasobów serwera)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2007 5% to podstawa, weź i zobacz ile będziesz zużywać i najwyżej wykupisz więcej. Co ważne po przekroczeniu 5% nie wyłączają usługi tylko Twoje zapytania są generowane na końcu kolejki Druga kwestia to taka, iż do obciążenia nie jest wliczana baza danych i połączenia z nią, przez co te 5% realnie stanowić może wyższy pułap niż analogiczny wynik gdzie indziej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
domator 0 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2007 Czyli reasumując BOSS to polecasz to rozwiązanie? Bo za taką cenę to już "jakiś" dedyk by w zasadzie mógł być... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2007 Jakiś to tak, ale bez administracji. LunaII kosztuje tyle miesięcznie co sam zdalny admin Bierz 5% w ciemno. Ja mam obecnie 10% i nie narzekam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
domator 0 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2007 Ok... Jakby co będzie na Ciebie:P Zoptymalizuję trochę kod sajtu po czym zakupię ów LUNĘ II... Pozdrawiam Bartek i dzięki Ps Jakby co, to można w trakcie na 10% przejść? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2007 Pewnie, przechodzisz w parę sekund bo muszą tylko u siebie zaktualizować pakiet i masz nowy P.S. Jak będziesz miał problemy / pytania to wal na PM Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach