yacenty 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 Witam, na ten moment mam w hetznerze ds9000 - opteron 1218 4gb ramu i 300gb dysku za 149E, z racji nowej ofery chce wymienic ten sprzet na cos nowszego i duzo tanszego. Doradzcie co zrobic? Oecny serwer w okolicach 18-22 dostaje zadyszki - wtedy mam do 400osob online na forum i 250 w galerii co jest najwieksza moja usługą na tym serwerze (wszystko to stoi na IPB+IPG). reszta to kilka prstych stronek o odwiedzalnosci rzedu 2-3 osoby online korzystajacych z SMF, Joomli czy WordPressa. Co byście zrobili na moim miejscu? rozdzielili konta w sensie jeden serwer tylko na forum i galerie a drugi na wszystko pozostałe, czy może podzilili wg typu usług? na jednym www, poczta, dns itp a na 2. tylko bazy danych? oba kompy byłyb pokroju athlona x2 6000, 6-8gb ramu, dysk 750gs sata. Które podejscie bedzie lepsze? Pozdrawiam YacentY Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
koliber2 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 Co byście zrobili na moim miejscu? rozdzielili konta w sensie jeden serwer tylko na forum i galerie a drugi na wszystko pozostałe, czy może podzilili wg typu usług? na jednym www, poczta, dns itp a na 2. tylko bazy danych? pierw sprobowali zoptymalizowac mysql+php oraz przejrzec ustawienia calego serwera. Ja mam akurat "pod soba" parenascie serwerow z owiele wieksza iloscia jednoczesnych uzytkownikow zalogowanych i jakos serwer zadyszki nie lapie;) Wiec mysle ze pierw sprawdzic obecny serwer a dopiero potem zastanawiac sie nad nowym dedykiem- chyba ze masz duzo wolnego czasu i masz ochote sie bawic;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yacenty 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 już paru kozaków probowalo sie dobierac do mojego serwera i jakos rewelacji nie ma - przyjmij prosty przelicznik 1 user w galerii 4 na forum!!!, wtedy to juz tak slicznie nie wyglada - chlopaczek który mi to robi juz i tak dosc duzo wyciagnal - jakies 30% wiecej niz wczesniej bylo. co do zmiany sprzetu jestem zdecydowany juz na 99% tylko jeszcze nie wiem jako to podzielic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2007 Myślę że 2słabsze w tym samym DC będą dobrym wyjściem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach